A föld különleges védelmet érdemlő nemzeti kincs

A magyar kormány álláspontja szerint a föld olyan véges természeti kincs, amelynek vásárlása hosszútávú elköteleződést feltételez. Olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik azon termelni akarnak – jelentette ki Fazekas Sándor Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén.

Az uniós államok földforgalmi szabályozását, a földforgalomhoz kapcsolódó spekuláció kérdéskörét lengyel kezdeményezésre, Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia támogatásával tűzték napirendre. A Tanácsülésen az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a földvásárlást nem szabad más árucikkekhez hasonló tőkeműveletnek tekinteni. A föld korlátozott erőforrás, amelyet mezőgazdasági tevékenységre és nem más célra kell használni.

A magyar földforgalmi törvény brüsszeli vizsgálatára is utalva a földművelésügyi miniszter a tanácsülésen rámutatott arra, hogy Brüsszel az egyes tagállami szabályozások vizsgálatakor rossz megközelítést alkalmaz akkor, amikor pusztán tőkeszerzési szempontokat mérlegel. Mint fogalmazott, a mezőgazdasági föld a vízbázisokhoz hasonlóan nemzeti kincs, amely különleges védelmet érdemel. (FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

2017.07.26.