A kormány a tisztújítás után is együttműködne a kamarával

A kormány stratégiai partnerének tekinti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, és kész arra, hogy a közelgő tisztújítást követően új együttműködési megállapodást kössön a szervezettel. Az egy hét múlva, november harmadikán tartandó agrárkamarai választásokat megelőző sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tárcavezető elmondta, a NAK felállítása a magyar agrárium megújítása érdekében tett fontos lépés volt. Hozzátette: első ciklusában az agrárkamara jól dolgozott, további megerősítésére, feladatokkal, felelősséggel való ellátására van szükség.

Azt kérte a kamara 370 ezer választásra jogosult tagjától, vegyenek részt a tisztújításon. Azt javasolta, szavazatukkal a kisbirtokosok érdekszövetségét, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségét támogassák. A tisztújítást követően pedig a kormány kész új együttműködési megállapodást kötni a szervezettel. – A magyar agrárium hagyományai és teljesítménye alapján a magyar gazdaság húzóágazata lehet, jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához.

A kormány célja, hogy növekedjen a mezőgazdaság GDP-n belüli aránya és minél több család megélhetéséhez járuljon hozzá az ágazat – hangsúlyozta a miniszter. Lázár János rámutatott, a mezőgazdaság döntő jelentőségű a vidék számára. A kistelepüléseken az életfeltételek, a kereseti viszonyok javításában a szektornak óriási szerepe van. Jelenleg 180 ezren kapnak földalapú támogatást, ezt a kört a kormány bővítené. A kormány stratégiai célja a kis- és közepes gazdálkodók erősítése, ez érvényesül a támogatás- és a földpolitikában is. Az állam az elmúlt években 270 milliárd értékben 200 ezer hektárnyi földet adott el döntően a kisbirtokosoknak, ezzel vagyonhoz, termelési eszközhöz juttatva őket. – A cél az, hogy a magyar emberek élelmiszer-szükségletét a hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar elégítse ki. Szeretnénk önellátásra berendezkedni – közölte a miniszter. Lázár János szerint a kormány és Brüsszel között a következő évek legnagyobb vitája a magyar termőföld értékesítésének kérdése lesz. A kormány szerinte mindent el fog annak érdekében követni, hogy a termőföld magyar tulajdonban maradjon.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke elmondta, a kamara segítséget tud nyújtani az agrárium teljes vertikumának, képes a magyar vidéket kiszolgálni. – A következő uniós költségvetési ciklusban változik a közös agrárpolitika, az az ország lesz sikeres, amelyik képes gazdálkodóinak minőségi szolgáltatást nyújtani, annak érdekében, hogy igénybe tudják majd venni a támogatásokat – közölte. – Az országban a kamara irányítása mindenhol a gazdák kezében van, a választásokon ezt kívánjuk megtartani. Jakab István úgy fogalmazott, a kamara Csongrád megyei szervezete példaértékű munkát végzett az elmúlt években. Azt javasolta, hogy a megyei szervezetet a most leköszönő alapító elnök, Kispál Ferenc után Szél István, Székkutas polgármestere, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör vezetője irányítsa. Szél István elmondta, polgármesterként az elmúlt hét évben a kormány sikeres vidékpolitikáját próbálja megvalósítani a Csongrád megyei községben. Leszögezte, a vidék fejlődése elképzelhetetlen a gazdák megerősítése nélkül. (MTI)

Forrás: nak.hu

2017.10.30.