A magánszemélyeknél elhalasztotta a tagdíjbefizetést a NAK

A NAK Országos Elnöksége úgy döntött, hogy a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az első szakaszban az árbevétel alapú tagok fizethetik be a tagdíjat május 1. és június 15. között. Az év második felében, várhatóan ősszel pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítása történik majd meg.

A NAK, alkalmazkodva a járványügyi helyzethez, illetve a gazdálkodók igényeihez átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat, csökkentve ezáltal a tagság adminisztratív terheit, sőt, egyenesen megszüntették az oly sokak által kifogásolt, bonyolult tagdíj-önbevallást. Ehelyett a köztestület minden érintettnek megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló, hivatalos adatok alapján.

Mint megtudtuk, úgy kell ezt elképzelni, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallást. Ennek megfelelően a kamara tagjainak csak és kizárólag akkor kell időt és energiát fordítani a bevallásra, ha nem ért egyet a kapott eredménnyel, illetve, ha úgy tudja, hogy a bevallásban szereplőkön túl jogosult további tagdíjkedvezményre.

A mezőgazdaságban dolgozók döntő többsége nem szeret papírmunkával foglalkozni, és a NAK ezzel tisztában van, így további engedményként bevezették azt a szabályt, hogy a tagok meghatalmazhatják a tagdíj elfogadására, illetve korrekciójára saját könyvelőjüket vagy könyvvizsgálójukat.

A kamara tehát elkészíti a gazdálkodó szervezetek részére a bevallást és feltüntetik a megállapított tagdíjat. A dokumentumokat május 1-jétől lehet megtekinteni az Agrárkamara honlapjának e-Iroda felületére belépve. Ha megfelel a tagdíj, akkor akár azonnal is lehet fizetni a tagdíjat. Ha nem egyeznek a számok a várthoz képest, akkor lehet ellenőrizni, illetve ellenőriztetni a meghatalmazott könyvelőkkel, de június 15-ig be kell befizetni a tagdíjat. Ha igény van a korrekcióra, akkor a megállapított tagdíj NAK általi közlésétől számított 60 napon belül a NAK főigazgatójánál írásban kifogással élhet, melyet a főigazgató 90 napon belül bírál el.

A magánszemélyek, illetve az őstermelők és az egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítása nem most tavasszal történik, hanem csak az év második felében, mivel a kamara ezt elhalasztotta. A nem árbevétel alapú tagdíjat fizető kamarai tagoknak, köztük az első éves tagdíjat fizetőknek, illetve a kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben tag gazdálkodó szervezeteknek december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.

A fizetési mód is egyszerűsödött, követve az igényeket, így már rendelkezésre áll a bankkártyás tagdíjfizetés mellett az online fizetési mód is, ami azért is praktikus, mert ezáltal csökken a személyes kontaktusok száma is. További kedvezményként most részletfizetést is lehet kérni, sőt, támogatva az indulókat, az új vállalkozások az első két évben fix tagdíjat fizetnek.

Múlt évben a tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a NAK, ennek megfelelően 50 millió forintos árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, ám e határ felett már csak könyvvizsgáló. A termelői szervezetre, illetve csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár most 300 millió forint.

A feltett kérdéseinkre válaszolva Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke elmondta: – A felsorolt szabályok, változások és kedvezmények csak a tagdíj megállapításáról, és annak fizetési módjairól szóltak, ám fontosnak tartom hangsúlyozni az Agrárkamara által nyújtott szolgáltatások széles körét is. Gondolok itt például a három éve hatékonyan működő, országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer üzemeltetésére vagy mondjuk arra a szakmai tájékoztatásra, melyet több platformon keresztül nyújtunk. Jó példák erre a piackereső tevékenységet segítő kalkulátorok, így a különböző AKG-s, a KAP támogatáshoz használható, a Zöldítés, illetve a Szankciószámító, vagy éppen az Őstermelői adózás kalkulátor.

A megyei elnöktől azt is megtudtuk, hogy a hazai agrárium érdekeinek képviselete mellett ingyenes kiadványokkal és tájékoztatókkal is segítik a tagokat, akik kedvezményesen tudnak igénybe venni olyan szolgáltatásokat, mint például az agrárbiztosítások, a laboratóriumi talaj- és növényvizsgálatok, a tápanyag-gazdálkodási terv készítés, vagy akár a MOL-NAK kártya.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hatalmas szervezet, országos szinten mintegy 400 ezer tagja van, amiből 12 ezer van Fejér megyében és bár a tagdíj kötelező, annak mértéke a növekvő költségek ellenére nem emelkedett 2013 óta. A tagság több mint 80 százaléka esetében ez évente ötezer forint vagy annál is kevesebb, akár évi kétezer forint. Ha valaki mégsem tesz eleget a tagdíjfizetési kötelezettségének, akkor az állami adóhatóság adók módjára behajthatja, de a megyei elnök ehhez hozzáfűzte, hogy behajtási szakaszba csak az esetek elenyésző százaléka jut, ugyanis a köztestület és a tagok között állandó a kapcsolat, így szinte mindig megoldják a felmerülő problémákat.

2021.04.30.