Gazdálkodj digitálisan!

Elindul Magyarország első, egyetemistáknak hirdetett digitális-agrártechnológiai versenye, az Agrovirtus. A kezdeményezés kiemelt támogatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A mezőgazdaságban nem csak kétkezi munkásból, de komplex ismeretetekkel rendelkező, egyetemi végzettségű szakemberből is hiány van, ráadásul jelentős a száma azoknak az agrár-felsőoktatásban résztvevő fiataloknak, akik a diploma megszerzése után más ágazatban vállalnak munkát, annak ellenére, hogy a mezőgazdaság ma már erősen digitalizált, technológia-fókuszú, vonzó életpályát kínál.

Az Agorvirtus verseny célja, hogy az egyetemi hallgatókat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálni. Az egyhónapos, online környezetben zajló selejtező során a hallgatók 4-5 napi rendszerességgel kapnak szituációs termeléstechnológiai feladatokat, melyeket egy 500 hektáros, virtuális gazdaságra vonatkozóan kell helyesen megoldaniuk. A legjobb csapatok pedig komplex, vállalatirányítási készségeikről adnak számot a döntőben, neves zsűri előtt november közepén. A 3-4 fős csapatok jelentkezését október 12-ig várják a szervezők www.agrovirtus.hu weboldalon keresztül.

Az vetélkedés legjobb csapata egymillió forint értékű fesztiválélményt nyer, de külföldi szakmai utakért, wellness hétvégéért és egyéb értékes nyereményekért is versenybe lehet szállni. A szervezők remélik, hogy az Agrovirtus néhány éven belül már nemzetközi szinten elismert esettanulmány versennyé növi ki magát. Mivel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára fontos az agrár-szakképzés teljes vertikuma – a középfokútól a felsőoktatásig – és fiatal korosztály gazdatársadalomba csábítása, így a kamara a verseny kiemelt támogatója. A csaptok teljesítményét elbíráló hétfős zsűri elnöke pedig Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Forrás: nak.hu

2018.09.17.