I. NAK Szántóföldi Napok: fókuszban a permetezés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen rendezi meg – hagyományteremtő szándékkal – 2017. május 31.-június 1-én az I. NAK Szántóföldi Napokat.
Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá. A néhány hete zárult AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n csak elképzelni lehetett, hogy az egyes monstrumok és munkaeszközök mire lehetnek képesek a hétköznapi, szántóföldi körülmények között. 

Néhány hónap múlva, a nyár elején viszont már meg is lehet tapasztalni, hogy valójában mit tudnak nyújtani és mutatni ezek: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai partnerével, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) közösen rendezi meg 2017. május 31.- június 1-én az I. NAK Szántóföldi Napokat.

Az erről szóló együttműködési megállapodást a két szervezet vezetője, Győrffy Balázs NAK-elnök és Harsányi Zsolt MEGFOSZ-elnök február 13-án írta alá ünnepélyes keretek között. Mint Győrffy Balázs elmondta, a kamara számos külföldi példát alapul véve és azokat a magyar viszonyokra alkalmazva igyekszik megszervezni az eseményt, amelynek helyszíne a Mezőfalvai Zrt. területe lesz. Itt közel 10 ezer négyzetméteren dübörögnek majd a több tízezernyi lóerővel a mezőgazdasági gépek és gépkapcsolatok. – Azt a célt tűztük ki, hogy ez a két nap széles körű tájékozódási pont lehessen a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett a demoparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokkal is készüljünk, hogy aztán az első kézből kapott információkat a gazdák beépíthessék a napi munkába.

Kiemelt figyelmet szentelünk a precíziós gazdálkodásnak is, láttatva azt, hogyan működnek ezen eszközök, és azt, hogy e téren hol tart ma a világ és hol tart a magyar gazdálkodó. A precíziós gazdálkodásra áttérés, az informatika széleskörű mezőgazdasági alkalmazásával és a termesztéstechnológia modernizálásával, lehetővé teszi a környezetkímélő, hatékonyabb szántóföldi növénytermesztést is – tette hozzá a NAK elnöke. Harsányi Zsolt annyival egészítette ki, hogy hagyományteremtőnek szánják az eseményt, és ezt figyelembe véve minden évben egy témát helyeznek fókuszba, idén ez a permetezés lesz. Mint mondta, egyfelől azért, mert az AgrárgépShow-n az átlagnál nagyobb érdeklődés mutatkozott ez iránt, így vélhetően júniusban is megmarad ez a figyelem, másfelől a környezetvédelmi szempontú gazdálkodás miatt amúgy is előtérben van.

Abban mindketten egyetértettek, hogy az egy helyszínre felsorakozó több, egymással összehasonlítható kiállító nem csak a jelenleg is gazdálkodóknak hasznos, hanem a fiatal gazdáknak és esetleg a pályaválasztás előtt álló még fiatalabbaknak is. Ők ugyanis képet kaphatnak itt arról, hogy a mezőgazdaság egész más, mint régen. Harsányi Zsolt szerint a munkaerőhiány nem most gond az agráriumban, hanem 5-10 év múlva lesz igazán az, ha nem gondoskodnak időben az utánpótlásról, a képzésről. Győrffy Balázs szerint ehhez „nulladik lépésként” a szakma presztízsét kell rendben tenni, és erre kiváló lehetőség az I. NAK Szántóföldi Napok. Mint mondta, ma már messze nem „olajos kulimunka ez”, hanem – többek között – nagy értékű gépek felelős irányítása, kezelése és tudatos használata is jellemzi. – Nagy lelkesedéssel várjuk a júniust, hiszen ennyire koncentrált bemutató még nem volt idehaza. Bízunk benne, hogy sok újdonságot tudunk mutatni és nyújtani tagjainknak – jegyezte meg a NAK elnöke.

Forrás: nak.hu

2017.05.03.