Jelentős fejlesztési források a magyar mezőgazdaságnak

Tetemes források jutnak fejlesztésre az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2021–2022-es átmeneti időszakában, és az ősszel meghirdetett, ötszörösen túligényelt vidékfejlesztési pályázatoknál is forrásemelés várható.

Stratégiai terület a sertéságazat, a fejlesztése kiemelt cél.

Az is elérhető, hogy meghatározó szerepe legyen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésében, az exportpiacok bővítésében, a munkahelyteremtésben, valamint a helyi gazdaságfejlesztésben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára.

Március végéig a vidékfejlesztési program (VP) keretében az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázaton összesen 142 induló részesült pozitív elbírálásban 69 milliárd forint értékben, és további 200 milliárd körüli összegre születhet még támogatói döntés.

Az ősszel kiírt, összesen 85,5 milliárd forint keretű VP-pályázati csomagra – amelyben az állattenyésztési és a kertészeti pályázatokat hirdették meg – a legmagasabb összegekkel beérkezett igények megközelítik a 435 milliárdot, ezért az irányító hatóság a pályázati keretek növelését tervezi – hangzott el az Agrárközgazdasági Intézet által tartott workshopon.

Papp Zsolt György, az agrártárca helyettes államtitkára elmondta, hogy a KAP átmeneti – vagyis az idei és a jövő évi – intézkedéseinek egyike lesz a kisebb állattartó telepek megújítása, erre 30 milliárd forintot különítettek el.

Ez a kiírás ebben a hónapban jelenik meg, a tojótyúkat tartó telepek támogatására is pályázatot írnak ki, amely várhatóan a jövő hónapban indul.

Az átmeneti időszakban a kertészeti ültetvények fejlesztésére egy 15 milliárd forintos pályázatot hirdetnek, a tervek szerint szintén még áprilisban. A kertészeti üzemek megújítására célzott, várhatóan júniusban megjelenő 50 milliárdos pályázattal az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzése támogatható majd, maximum 25 millió forinttal.

A gombaházak létrehozásának és korszerűsítésének támogatására szóló felhívás 20 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg, előreláthatólag szintén júniusban. Itt a maximális támogatási összeg kétmilliárd forint lesz.

Májusban számíthatnak a pályázat megjelenésére azok, akik a terménytárolók, -szárítók és -tisztítók fejlesztését tervezik. Az 50 milliárd forintos kerettel tervezett pályázat enyhíti a korábbi felhívás korlátait – mondta a helyettes államtitkár.

Szintén májusban hirdetik meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását százmilliárd forintos keretösszeggel.

Az élelmiszeripari és borászati üzemek fejlesztésére idén májusban jelenik meg egy 50 milliárdos felhívás, amely százmillió forintos maximális támogatással számol.

Júniusban pedig a nagy élelmiszeripari üzemek számára is elérhetővé teszik a komplex fejlesztéseket lehetővé tevő pályázatot 200 milliárd forintos keretösszeggel, egy pályázóra várhatóan 5 milliárdos támogatási maximummal.

A különböző programok – mint például az agrár-környezetgazdálkodási vagy az ökológiai gazdálkodási – éves kötelezettségvállalásának mértéke is meghaladja a százmilliárd forintot, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére pedig az átmeneti időszakban további 50 milliárd forrásemelés várható.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/jelentos-fejlesztesi-forrasok-a-magyar-mezogazdasagnak-3684589/

2021.04.15.