Példa nélküli összefogás valósult meg a magyar agráriumban

Soha nem látott együttműködés jött létre a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 17 szakmai és érdekvédelmi szervezettel együttműködve állít közös listát az őszi agrárgazdasági kamarai választásokra – megvalósítva ezáltal az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét.

Az erről szóló együttműködési megállapodást 2017. július 5-én írták alá a szervezetek képviselői Budapesten. A MAGOSZ 2013-ban 11 szervezettel (a Baromfi Termék Tanáccsal, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a HANGYA Szövetkezetek együttműködésével, a Kisgazda Polgári Egyesülettel, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségével, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, az Országos Erdészeti Egyesülettel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal) összefogva teremtette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felépítésének és hatékony működtetésének alapjait.

Az akkor létrejött szövetség beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az elmúlt négy évben a NAK számos olyan eredményt ért el, amely elképzelhetetlen lett volna egy erős köztestület nélkül. A 2013-ban létrejött szövetség sikerét jól bizonyítja, hogy az eddigieken kívül hat újabb szervezet (a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) is csatlakozott az összefogáshoz. A MAGOSZ így 17 szakmai és érdekvédelmi szervezettel együttműködve állít jelöltlistát az idei agrárgazdasági kamarai választásokra. A mostani megállapodással egy soha nem látott összefogás jött létre a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban. Az együttműködő szervezetek képesek lesznek arra, hogy gyors és határozott válaszokat adjanak az agrárium előtt álló kihívásokra, közreműködjenek a stratégiai célok kitűzésében és annak szervezett keretek közötti megvalósításában. Az együttműködő szervezetek egyetértettek abban, hogy a megállapodásban foglalt célkitűzések megvalósulását évente értékelik.

Forrás: magosz.hu

2017.07.05.