Az államalapítás és az új kenyér ünnepe


Augusztus 20.-a nem csak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is. A kenyér nem csak az emberiség nagy részének legfontosabb élelmiszere, hanem jelkép is, az élet szimbóluma. Erre a napra készült el a kenyér, amelyhez a Fejér megyei gazdák adományozták a búzát, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével együttműködve szervezi a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását. A NAK eleinte stratégiai partnerként, 2015 óta pedig már főszervezőként vesz részt a programban, a MAGOSZ pedig a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát minden évben mozgósítva működik közre a nagylelkű búzaadományok begyűjtésében.

Idén már nyolcadik éve indult el ez a jótékonysági kezdeményezés, amelynek köszönhetően hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó szervezeteknek adományozunk lisztet. A program támogatottsága évről évre növekszik. Idén minden eddigi rekordot megdöntött az adakozók száma. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete 17.730 kg búzát gyűjtött a nemes célra, ami elismerésre méltó mennyiség.

Székesfehérvárra 50, Csákvárra 47 Lajoskomáromra pedig 81 adományozó érkezett. Összesen tehát 178 adományozó adta le a búzáját a gyűjtőpontokon, amit augusztus 2-án a bicskei Aranka malomba szállítottunk be. A megyénkben 11 tonna liszt készült a megőrölt búzából. A liszt nagy részét idén is a program kiemelt kedvezményezettjei fogják megkapni, de a korábbi évekhez hasonlóan más karitatív szervezetek is jut belőle.

Úgy érzem, hogy büszkék lehetünk a magyar gazdákra, akik nélkül a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program ma nem lehetne az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés. Köszönöm mindenkinek a felajánlását és hozzájárulását ehhez a nemes kezdeményezéshez. – mondta el Varga Imre István, a NAK megyei szervezetének elnöke.