Fejér megyei búzaösszenöntés Lajoskomáromban

A gyűjtőpontokról, valamint az erdélyi testvértelepülésről, Zselykről származó búza Kitzberger István hidegvérű kancafogatán érkezett az Akácligetbe. A Fejér megyei búzagyűjtő napot és aratófesztivált Lajoskomáromban rendezték, a búzára áldást mondott Decmann Tibor evangélikus lelkész és Lindmayer Miklós katolikus káplán.

Amint megtudtuk: a gyűjtés augusztus 26-áig tart, a szervezők négy gyűjtőponton – Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. (Székesfehérvár), Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt., Lajoskomáromi Győzelem Mezőgazdasági Kft. és Baki-Trans Kft. (Besnyő) – várják a gazdák által felajánlott búzát, illetve a pénzadományokat. A búza egyik részét liszt, másik részét kenyér formájában osztják majd szét a rászoruló honfitársainkat segítő szervezeteknek, intézményeknek szerte a Kárpát-medencében.

– A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program erős alapokon nyugszik, lehet világjárvány, háború vagy természeti csapás, közösen végig visszük missziónkat, és segítünk egymáson – hangsúlyozta Varga Imre István, az agrárkamara megyei elnöke.

A Fejér megyei búzagyűjtő napot és aratófesztivált Lajoskomáromban rendezték szombaton délután az Akácliget árnyas fái ölelésében. Az eseményen köszöntőt mondott Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke, Kiss Norbert Ivó, a Fejér Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke és Horváth Vivien, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője.

– Fejér megye az idén is mindent megtesz, hogy hozzájáruljon a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program sikeréhez – fogalmazta meg egyebek között Varga Imre István. – Tudom, nehéz évünk van. Az évtizedek óta nem tapasztalt aszály miatt a július elején számított adatok szerint másfélmillió tonna búzával lesz idén kevesebb. De mi ilyen helyzetben is itt vagyunk, és összefogunk, mert ilyenkor ezt kell tennünk.

– A program az évek során az egyik legszélesebb társadalmi bázison nyugvó jótékonysági kezdeményezéssé vált a Kárpát-medencében. Üzenete futótűzként terjedt el a világban élő magyarok körében. Létrejötte óta a nemzeti összetartozás érzésének erősítése és karitatív jellege mellett hagyományaink megőrzéséért is felel – tette hozzá.

A megyei elnök köszönetet mondott a gazdálkodók felajánlásaiért, külön is kiemelte, hogy Szigli Zoltán Gyula, a Bakonyalja Gazdakör elnöke, a gazdakör, valamint cége egyaránt 1–1 tonna búzát ajánlott fel.

Horváth Vivien projektvezetője hangsúlyozta: – A 2011-ben útjára indult program mára a legszélesebb tömegeket megmozgató karitatív tevékenységgé nőtte ki magát. Egyik lényege, hogy családon, közösségen és nemzeten belül mindenki ereje és képességei szerint hozzáteszi a magáét, és támogatja egymást a közös boldogulásért. Nemcsak segélyt kínál az embereknek, hanem a vetőmag adományok révén esélyt is ad.

A színpadi műsorban szavalattal közreműködött Gábor-Hartmann Gabriella és Zámbó Vanessza, aratóének-csokorral Lindemann Mónika és Horváth Erzsébet. Az Alba Regia Táncegyüttes senior csoportja kalotaszegi, szatmári, alapi, bagi és dél-alföldi táncokkal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Vendéglátással a Lajoskomáromi Gazdakör szolgált, a programot helyitermék-bemutató és kézműves foglalkozás egészítette ki.

Forrás: https://www.feol.hu/helyi-gazdasag/2022/07/a-fejer-megyei-gazdak-buzajat-lajoskomaromban-az-akacligetben-ontottek-ossze

2022.07.23.