Ismételten megnyílik az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel

A Széchenyi Beruházási Hitel Max július 1-jétől megújúlva áll a kis-és középvállalkozások rendelkezésére, közölte Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A futamidő akár 10 év is lehet és a hitel a teljes futamidőre ezentúl is fix kamaton évi 1,5 százalékon vehető igénybe. A fenntarthatóságot-, a technológiaváltást célzó beruházások magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze 0,5 százalék évente.

A mezőgazdaságra vonatkozó szigorúbb uniós támogatási szabályok miatt a felvehető hitel összege legfeljebb 400 millió forint.

Mezőgazdasági termeléshez, vagy erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházásnál a hitel felhasználható: a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzésére, öntözési beruházások finanszírozására, tenyészállat beszerzésre, termőföld vásárlásra, mezőgazdasági termeléssel, vagy erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozásokban történő tulajdonrész vásárlásra, illetve ezen beruházásokhoz kapcsolódó forgóeszköz finanszírozásra.

A hitelhez az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos mértékű kezességvállalása kapcsolódik, mindössze 0,25 százalékos éves díj mellett.

A hitelterméket továbbra is a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodák forgalmazzák. Részletes információ a regisztráló irodákban és ezen az oldalon áll az érdeklődők rendelkezésére.

 Forrás: AM

Forrás: NAK

2022.06.28.