Fejér Megyei Gazdakörök Szövetsége

Elérhető az agrár-környezetgazdálkodási és az öko pályázat

Több tízezer gazdálkodót érint a napokban kiírt új agrár-környezetgazdálkodási és öko pályázat, melyek keretében összesen 400 milliárd forint forráshoz lehet jutni. A NAK ingyenes kiadványokkal is segíti a sikeres pályázást, a kézikönyvek letölthetők innen:

AKG: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/103833-agrar-kornyezetgazdalkodasi-kezikonyv
ÖKO: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/103834-okologiai-gazdalkodasi-kezikonyv

2021.09.30.

Egy hónappal rövidebb lett a téli trágyázási tilalom

Egy hónappal rövidebb lett a téli trágyázási tilalom:
Október 31. helyett már november 30-ig juttatható ki trágya a területre, ideértve a téli legeltetést is.
A tilalmi időszak felülvizsgálata a NAK kezdeményezésére indult.
Változás az is, hogy a 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül a talajba kell dolgozni.
Kivétel ez alól a fejtrágyázás.
Abban az esetben, ha ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, tilos könnyen oldódó nitrogéntrágyát kijuttatni a betakarítás után.

Forrás: https://magosz.hu/fontos-valtozasok-a-tragyazasnal-egy-honappal-rovidebb-lett-a-tilalmi-idoszak/

2021.09.29.

A mezőgazdaságot népszerűsítették a Tóvárosi iskola diákjainak

A megyeszékhely legnagyobb gyermeklétszámú iskolájában 110 első osztályos kisgyermek részére adta át a pályaorientációs programjához tartozó mezőgazdasági témájú kiadványt, a Gazda leszek! című verses színezőt Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének és a Székesfehérvár és Környéke Gazdakör elnöke.

A Tóvárosi Általános Iskola közelében lévő játszótérről a várakozás izgalmával siettek a kisgyermekek a koradélutáni átadóra, melyről pedagógusaiktól előzőleg már értesültek. Fegyelmezetten helyezkedtek el a tágas ebédlőben, hogy meghallgassák a hozzájuk érkezett vendégeket, megtudják, mivel készültek számukra. A fiúk és lányok hamar feloldódtak a jó hangulatú beszélgetés során, hiszen a téma – mint utóbb kiderült – egyáltalán nem volt ismeretlen számukra – tájékoztatta lapunkat Reizingerné Bodai Márta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Fejér megyei Gazdasszony tagozatának elnöke.

A megyei kamarai elnök Székelyudvarhelyre tervezett látogatása során három óvodában mutatja be programját.

Az iskolát épp csak megkezdő lurkók a mezőgazdasággal kapcsolatos széleskörű tájékozottságról tettek tanúbizonyságot. Minden kérdésre kezek emelkedtek a magasba, és a gyerekek egymás után mesélték el élményeiket. Megtudtuk, hogy sokan segítenek otthon vagy a nagyszülőknél a kertben, a háziállatok gondozásában, valamint, hogy az iskolának is van egy kiskertje, amelyben fűszereket és gyógynövényeket termesztenek. A környezettudatosság és az egészséges táplálkozás iránti igény, mint kiderült, a vásárlási szokásokban is megnyilvánul. Sokan beszámoltak arról, hogy a helyi piacokra járnak szüleikkel, ahol egészséges és nyomon követhető, friss zöldségeket és gyümölcsöket vásárolnak. Vannak ismereteik a biotermékekről, és meg is tudják fogalmazni azok előnyeit. A mezőgazdasághoz kötődő szakmákról is szívesen beszéltek. Elmondták, hogy egyikük édesanyja pék, másikuk édesapja gépekkel dolgozik a földeken, de érdekelte őket a méhészet és az állattenyésztés is.

A rendezvény végén mindenki megkapta a várva várt színezőt, majd megkereste benne a neki legjobban tetsző oldalakat. Márta tanító néni fel is olvasott pár kiválasztott versikét a gyermekeknek, akik búcsúzóul a témához (és az évszakhoz) illő, őszről és a szüretről, a betakarításról szóló versekkel és dalokkal örvendeztették meg a vendégeket. Varga Imre István elmondta: – Sajnálatos módon egyre kevesebb fiatal választja hivatásául a mezőgazdaságot. A szemléletformálást fiatal korban kell elkezdeni, erre hivatott a Gazda leszek! pályaorientációs program. Célul tűztem ki annak minél szélesebb körben való megismertetését a gyermekekkel és a gyermekek szüleivel, nevelőivel. Nemcsak a megye intézményeibe, hanem országszerte, sőt átlépve az országhatárt, a határon túli magyar gyermekekhez is el szeretnék jutni a közeljövőben. Az agrárkamara megyei szervezetének elnöke október elején Székelyudvarhelyre tervezett látogatása során három óvodában mutatja be programját. Fontosnak tartja minél több gyermekhez eljuttatni az ismeretközlő kiadványt, bízva abban, hogy sikerül ráirányítani a figyelmet erre a fontos területre. Hiszi, hogy az érdeklődés nem áll meg ezen a szinten, és a szakterület népszerűsítésével, idővel elérik az agrárium ügye iránt elkötelezett fiatalok számának növekedését.

Forrás: https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-mezogazdasagot-nepszerusitettek-a-tovarosi-iskola-diakjainak-5316959/

2021.09.29.

Magyarok Kenyere lisztadományok átadása

A Megyeházán adták át jelképesen a Fejér megyei adományozottaknak a Magyarok Kenyere jótékonysági program felajánlásait hétfőn délelőtt. Megyénk gazdái idén is kiemelkedő nagyságban vették ki részüket a programból: 182 gazda búzaadományából több mint 18 ezer kilogramm lisztet őröltek.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége az első évhez képest. A program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.
A gabona mellett pénzadományokkal, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is hozzá lehetett járulni a program céljaihoz. Ennek a lehetőségnek köszönhetően a magyar gazdák a gabonán felül több mint 6 millió forintot adományoztak a rászorulóknak.

„Minden egyes búzaszem azokhoz jut, akiknek az adományozók szánták” – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Fejér megyei adományátadó ünnepségen, majd hozzátette: bár a gazdálkodók által használt technológia folyamatosan változik, fejlődik, egy dolog változatlan maradt: a magyar gazdák emberek iránti elkötelezettsége és felelősségvállalása.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy idén is a Megyeháza adhatott otthont a Magyarok Kenyere program adományátadó ünnepségének. Dr. Molnár Krisztián hozzátette: Fejér Megye Önkormányzata büszke arra, hogy a megye gazdái idén is kivették részüket a kezdeményezésből.

A „Magyarok Kenyere 2021” Fejér megyei kedvezményezettjei:

– Alap Községért Egyesület
– Alcsútdoboz Községért Alapítvány
– Etyek
– Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
– Gánt társadalmi szervezete
– Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Dunántúli Régió
– Magyar Vöröskereszt Fejér megyei Szervezete
– a Pázmándi Óvoda Gyermekeiért Alapítvány
– Sárrét Kistáj Önkormányzati Társulás
– Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei Kirendeltsége

Forrás: https://www.fejer.hu/magyarok-kenyere-2021-a-megyehazan-adtak-at-a-fejer-megyei-adomanyokat

Magyarok kenyere Fehérváron: Csaknem kétszáz gazda adományozott

2021.09.27.

Enyingen is felhívtuk a figyelmet az agrárium értékeire

Az Enyingi Szirombontogató Óvodába, több mint 120 gyermek részére juttattuk el a „Gazda leszek!” program verses színezőit. Az ovisok érdeklődve hallgatták a gazdák sokrétű és hasznos tevékenységéről szóló előadást, majd maguk is meséltek ehhez kapcsolódó élményeikről. Megtudtuk, hogy a fiúk szeretnek traktorozni, a lányok kertészkedni, valamint, hogy kedvenc állataik közé tartozik a tehén és a nyuszi. A színezőben minden gyermek talált őt érdeklő dolgokat, és többen bátran kérdeztek azokkal kapcsolatban.

Az enyingi óvodásoknak nem volt újdonság ez a téma, hiszen mint megtudtuk, mindennapi tevékenységeik közé tartozik a kertészkedés. Tolnai Zsuzsanna óvodavezető asszony és munkatársai elmondták hogy programjuk, melyet több mint nyolc éve indítottak, az évek során nagy népszerűségre tett szert a szülők-, és elismerésre más intézmények, kollégák körében. Az óvoda udvarán az önkormányzattal és a szülőkkel összefogva gyümölcsfákat, szedret ültettek, valamint magaságyásokat létesítettek, amelyekben zöldségnövényeket, gyógynövényeket és szamócát termelnek. A gyermekek maguk ültetik – gondozzák a növényeket, majd a betakarításban és a feldolgozásban is segédkeznek. A lurkók büszkén mutatták meg az ágyásokat az általuk gondozott növényekkel, majd megkeresték, van-e a színezőben kép azokról. Nagy volt az örömük amikor kiderült, hogy a versekben szereplő zöldségekből és gyümölcsökből az ovi kertjében „igazi” is van. A kicsik frissen szedett sóskával kínáltak bennünket, ami igazán üdítő volt a nagy melegben.

Enyingen járva örömmel tapasztaltuk, hogy a fejlett mezőgazdaságáról és jó földjeiről méltán híres mezőváros óvodáiban ma is a mezőgazdasági munka szeretetére és megbecsülésére nevelik a gyermekeket. Biztosra vesszük, hogy az enyingi gyerekek közül, felnövekedve sokan mondhatják majd magukról: „Gazda vagyok!”

Köszönjük a szíves fogadtatást, és elismerésünket fejezzük ki a fenntartónak, Enying Város Önkormányzatának, valamint az intézmény vezetésének az agrárium területén kifejtett példaértékű tevékenységével kapcsolatban!

A Fejér Megyei Hírlap a következőképp számolt be az eseményről: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gazda-leszek-kiszineztek-az-ovodasok-5037116/

Forrás: https://vargaimreistvan.hu/enyingen-is-felhivtuk-a-figyelmet-az-agrarium-ertekeire/

2021.09.20.

Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti tájékoztató fórumsorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. szeptember 16. és november 4. között.

Az online fórumok témái közt szerepel többek közt a magyarországi fapiac, fakereskedelem helyzete, a fenntarthatóság és a jegybanki politika kapcsolata, a klímaváltozás, az erdők egészségi állapota a változó környezeti viszonyok között. Továbbá az elektronikus ügyintézési lehetőségek, a vadkár gyakorlati érvényesítése, az erdőgazdálkodókat érintő környezet- és természetvédelmi elvárások anyagi kompenzálási lehetőségei. A tájékoztató fórumokon meghatározó ágazati szereplők, intézmények, szervezetek képviselői adnak tájékoztatást az érdeklődők számára, az egyes események a szaktanácsadói, szakirányítói képzési rendszerben is akkreditálásra kerülnek.

Témák, időpontok:

Fapiac Magyarországon – helyzet, trendek, a fakereskedelem helyzete kereskedői, erdőgazdálkodói szemmel – 2021. szeptember 16., 10 óra (online)

Fenntarthatóság és jegybanki politika, zöld szempontok az MNB monetáris politikai eszköztárában – 2021. szeptember 22., 13 óra (online)

A klímaváltozás erdészeti, erdőgazdálkodási vonatkozásai, az erdők egészségi állapota változó környezeti viszonyok között – 2021. október 7., 10 óra (online)

ESZIR adatok elérhetősége gazdálkodók-szakirányítók által, elektronikus ügyintézés, erdészeti vonatkozású informatikai megoldások – 2021. október 14., 13 óra (online)

Vadkár érvényesítése a gyakorlatban, vadhatás monitoring – 2021. október 21., 10 óra (online)

Erdőgazdálkodókat érintő környezet- és természetvédelmi elvárások anyagi kompenzálási lehetőségei – 2021. november 4., 13 óra (online)

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet: https://miniapp.nak.hu/nak-regisztracio/folytatodik-az-agrarkamara-erdeszeti-tajekoztato-sorozata/

(NAK)

2021.09.08.

20 tonnás búza adomány érkezett Fehérvárra

A magyar vetőmagtermesztés egyik zászlóshajójának tartott Marton Genetics is fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Ennek szellemében csatlakozott a Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz és ajánlott fel 10 tonna étkezési búzát Mv Ménrót, valamint ugyancsak 10 tonna kiváló minőségű búza vetőmagot Mv Nemere.

A vetőmagadományt, amelynek átadására a program hivatalos gyűjtőpontján, az Aranybulla Zrt. székesfehérvári telephelyén került sor, a tervek szerint a legnehezebb sorban élő és tevékenykedő kárpátaljai gazdálkodók számára juttatjukel.

👉Az esemény résztvevőit házigazdaként köszöntötte dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Zrt. igazgatósági elnöke, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke megköszönte a felajánlást és kiemelte, hogy örömteli, hogy már nem csak a termelők adakoznak a rászorulók javára, hanem az input anyag előállító vállalkozások is. Az elnök szerint példaértékű a Marton Genetics adománya, ami nagyban hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez.

Magyarok kenyere program: Fehérváron adták át az adományt

https://www.szekesfehervar.hu/magyarok-kenyere-vetomagot-is-kuldenek-a-karpataljai-gazdalkodoknak

2021.08.12.

Új szolgáltatást indít a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új agrárszolgáltatásként, a rendelkezésre álló kapacitásig ingyenesen igénybe vehető gabona beltartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Ennek az analitikai vizsgálatnak a segítségével a szántóföldi növénytermesztő tagok hiteles, piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt gabonák beltartalmi értékeiről.

A szántóföldi növénytermesztésben az elmúlt évtizedek során a mennyiségi szemlélet kiegészült a minőségi igényeknek való megfeleléssel, a minőségi termékelőállítás szempontjaival. A minőséggel szembeni elvárások egyre erőteljesebben fogalmazódnak meg a termény-kereskedelem piaci szereplői részéről, de a felvásárlói előírások mellett megjelentek a minőségi követelményeket rögzítő szabványok is. Ezekre a kihívásokra reagálva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újonnan indított szolgáltatása a szántóföldi növénytermesztő tagok részére kínál egy könnyen elérhető, ráadásul ingyenes lehetőséget arra, hogy piacra lépés előtt a betakarított terményekről mintavételezést és mintaleadást követően viszonylag gyorsan – legfeljebb 8 munkanapos átfutási idővel – használtható és hiteles szakmai információkhoz jussanak.

A NAK a méréseket saját üzemeltetésében lévő FOSS Infratec™ gabona beltartalom elemző analitikai műszerrel végzi, amely világviszonylatban is elismert eszköze számos gabonaféle gyorsvizsgálatának. A NIR-spektroszkópia technológián alapuló műszeres méréseket egyelőre egy helyszínen, a Kamara budapesti központi irodájában kialakított vizsgálati ponton valósítja meg. Az eszköz lehetővé teszi a  szemestermények darálás nélküli, néhány percen belüli, nagypontosságú analízisét.

A vizsgálat során mért eredmények csupán tájékoztató jellegűek, de terménylogisztikai és értékesítési döntések meghozatalához szakmailag elfogadhatók.

A szolgáltatás igénybevételéhez első lépésként egy megrendelő űrlap kitöltése szükséges, mely az alábbi felületen érhető el: https://www.nak.hu/szolgaltatasok/gabonavizsgalat. A visszaigazoló e-mailt követően mintánként körülbelül 1 kg össztömegű terményt szükséges összekészíteni és leadni a kijelölt mintaleadási pontok egyikére. Erre induláskor országos szinten már 76 helyen van lehetőség.  Fontos, hogy a vizsgálatra beküldött mintákat sérüléseknek ellenálló, zárható csomagolásba helyezzék el és azokra a visszaigazoló e-mailben található azonosító számot és a növényfajt is vezessék fel. Ebben az átadás-átvétel során a NAK munkatársai is szívesen nyújtanak segítséget.  A NAK a mérések elvégzését követően a vizsgálati eredményeket elektronikus levél formájában küldi meg a megrendelés során megadott elérhetőségre.

Az online megrendelés során egyelőre egy űrlap kitöltésével legfeljebb 5 minta vizsgálata igényelhető. Egy minta nagyságrendileg 500 tonna terményt reprezentál. Amennyiben egy tag esetében 5 darabnál több minta vizsgálata válik szükségessé, úgy újabb megrendelő űrlap/űrlapok kitöltése szükséges.

A gabonavizsgálattal kapcsolatban Kollégáink a  gabonavizsgalat@nak.hu email címen állnak a rendelkezésére.

Forrás: http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103663-uj-szolgaltatast-indit-a-nemzeti-agrargazdasagi-kamara

2021.08.10.

Lezajlott a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelkedő eseménye a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe, amely pénteken Ópusztaszeren került megrendezésre. Az eseményen a Kárpát-medence magyar gazdatársadalma által felajánlott búza került jelképesen összeöntésre és megszentelésre.
A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idén 11. alkalommal került meghirdetésre és immár igazi kárpát-medencei sikertörténetnek számít, amely egyszerre szimbolizálja a nemzet megmaradása érdekében tett erőfeszítéseket és az egymás iránt érzett szolidaritást. Sikere a magyar földművesben rejlik, aki tudja, hogy az egész éves kemény munkával megtermelt gabona nemcsak maga és családja boldogulását segíti, hanem sok ezer magyar gyermek betevő falatját is jelenti.

A Fejér megyéből érkezett búza összeöntése az alábbi videó felvétel 1 óra 49 perc 10 másodpercétől kezdődik: https://www.facebook.com/144606418883602/videos/909321696288111

2021.08.09.